Ochrana spotrebiteľaVianoce a pôžičky - ako sa nezadlžiť pri vianočných nákupoch

Vianoce a pôžičky – ako sa nezadlžiť pri vianočných nákupoch

Vianoce – čas pohody, lásky a oddychu. Takmer každý z nás vníma vianočné obdobie ako najkrajší čas v roku, čas, kedy je všetko zahalené nádhernou prikrývkou snehu a vonku rozvoniava varené víno, či pečené gaštany. Všetko tak nádherné a pokojné. A potom to príde… desiatky reklamných upútaviek na rôzne darčeky, ktoré síce vôbec nepotrebujeme, ale veď, prečo nie? Vianoce sú predsa len raz v roku, tak prečo si nedopriať? 

Ponuky na Vianočné pôžičky číhajú na každom kroku a sú neodolateľným lákadlom najmä v období zvýšeného nátlaku na kúpu darčekov. Treba byť však veľmi obozretným, pretože nič nie je jednoduchšie, ako získať rýchle peniaze. Náročnejšie je ich vrátenie, a to najmä pri často neprimerane vysokých úrokoch, ktoré sú za poskytnutie pôžičky požadované. V tomto článku sa Vám budeme snažiť pomôcť, aby ste sa vplyvom cielenej reklamy nenechali oklamať a nevytvorili si dlhy, ktoré nebudete schopní platiť.

Pôžička na vianočné darčeky a podmienky jej získania

Získanie rýchlej pôžičky je jednoduchšie, než by sme možno očakávali a je možné si ju vybaviť len pár klikmi z pohodlia domova. Práve to je jedna z najnebezpečnejších a zároveň najpoužívanejších praktík, aké obchodníci využívajú. Záujemca ani nemusí vstať z gauča, stačí ak sa nechá previesť pár jednoduchými krokmi a po krátkej chvíli už budú na jeho účet pripísané požadované financie.

Práve jednoduchosť láka k tomu, aby sme sa nechali bezducho navigovať a nekomplikovali si cestu k peniazom. Na čo Vás ale poskytovateľ financií neupozorní sú podmienky získania pôžičky, ktoré sú, vo väčšine prípadov, spojené s nevhodne vysokou úrokovou sadzbou. Ľudia majú často tendenciu tieto podmienky prehliadať a bez ďalšieho sa spoliehajú na to, že požičané peniaze časom zarobia a dlhu sa v dohodnutej dobe jednoducho, splácaním splátok, zbavia. Treba ale poukázať na to, že aj keď sa na prvý pohľad výška splátky zdá byť zvládnuteľná, nemusí tomu tak byť. Po tom, čo si zrátame všetky náklady na bývanie a fungovanie zistíme, že nám na účte zostáva na žitie absolútne minimum. Tomuto stavu je potrebné za každých okolností predchádzať a snažiť sa vyvarovať situáciám, v ktorých si musíme siahnuť až na dno fyzických aj psychických síl, aby sme dokázali prežiť.

Pri získavaní pôžičky treba tiež myslieť na to, aby sme si overili jej poskytovateľa. Národná banka Slovenska totiž v zmysle zákona č. 129/2010 Z.z. o spotrebiteľských úveroch a o iných úveroch a pôžičkách pre spotrebiteľov a o zmene a doplnení niektorých zákonov vydáva povolenie na poskytovanie spotrebiteľského úveru tým žiadateľom, ktorí spĺňajú stanovené podmienky. Tieto spoločnosti sa povinne zapisujú do obchodného registra a preto je vhodné, pred požiadaním o poskytnutie financií overiť, či sa spoločnosť v obchodnom registri nachádza.

Nakoniec, nie je na škodu riadiť sa pravidlom, aby sme si nepožičiavali peniaze na kúpu predmetu, ktorého životnosť bude kratšia, ako doba splácania pôžičky. Toto pravidlo Vám v rozhodujúcich situácia môže pomôcť rozhodnúť sa správne a nesiahnuť bez rozmyslu po prvej možnosti.

Aký je rozdiel medzi úverom a pôžičkou?

Pôžičky poskytujú spravidla nebankové subjekty a riadia sa pravidlom, že peniaze môžete mať na účte ihneď, bez čakania. Proces je jednoduchý, poskytovateľ pôžičky Vás na rozdiel od banky nikdy nepošle preč s prázdnymi rukami. Peniaze Vám poskytnú kľudne aj bezúčelovo a bez potreby dokladovať svoj príjem. Nevýhodou sú podmienky získania pôžičky, ktoré sú často náročne zvládnuteľné

Naopak, poskytovateľom úveru je banka. Podobne ako pri pôžičke, úver môže byť poskytnutý na čokoľvek a nie je viazaný napríklad na potrebu založenia nehnuteľnosti. Banka však skúma aj Váš príjem a pravdepodobnosť, či budete schopní financie v dohodnutej lehote vrátiť. To znamená, že banka Vás pokojne môže „otočiť na päte“ a žiadosť o schválenie úveru zamietnuť. Na druhej strane, získaním úveru vstupujete do právneho vzťahu s bankou, teda so spoľahlivou inštitúciou, ktorej zámerom nie je oklamať Vás, ale za primeraný úrok skutočne pomôcť.

Či už pri získaní pôžičky alebo úveru, stále treba mať na pamäti, že si netreba žiadať od poskytovateľa vyššiu sumu, ako reálne potrebujeme. Predídeme tak plateniu vysokých úrokov za financie, ktoré sme nevyhnutne nepotrebovali a aspoň čo- to ušetríme. 

Potrebujete sa poradiť?
Využite právnu poradňu Verdikto. Odpoveď advokáta obdržíte do 24 hodín.

Na čo si Slováci najčastejšie požičiavajú?

Potešujúcim faktom je, že z prieskumov vyplýva, že čím ďalej tým menej Slovákov siaha po rýchlych peniazoch. Je to až takmer 91% slovenských domácností, ktoré na kúpu vianočného darčeka čerpajú z vlastných, ušetrených financií a príjmov získaných v predchádzajúcich obdobiach. 

Horšia skutočnosť, ktorá z prieskumov vyplynula je, že po úveroch a pôžičkách siahajú predovšetkým nezamestnaní. Výsledok je síce pochopiteľný, no práve nezamestnané osoby sú skupinou, ktorá by na túto možnosť mala ihneď zabudnúť. Ako sme už vyššie uviedli, zisk financií je spojený s úrokom, ktorý dokáže požičanú sumu nečakane navýšiť. Aby osoba bola vôbec schopná splátky v pravidelných intervaloch uhrádzať, mala by mať stály a dostatočne vysoký príjem. Ak tomu tak nie je, môže sa jednoducho stať, že splátky nebude schopná uhrádzať a postupne sa dostane až do stavu, keď na ňu bude vedená exekúcia. To je stav, ktorému by sme sa mali za každých okolností vyvarovať a za tým účelom plniť priebežne svoje povinnosti. 

Čo mám teda pred Vianocami urobiť?

Ak chcete svojich najbližších na Vianoce obdarovať a vyčariť im tak úsmev na tvári, najrozumnejším riešením je postupné odkladanie stanovenej sumy počas celého roka aj za cenu, že by sme si museli niečo odoprieť. Mali by sme stále myslieť na to, že radosť z darčeka trvá omnoho kratšie ako obdobie splácania dlhov, ktoré sme si za účelom jeho kúpy vytvorili. Zabúdať netreba ani na to, že začiatok kalendárneho roka môže byť sprevádzanými rôznymi mimoriadnymi platbami, ktoré je potrebné prioritne uhradiť. Ak sa v dôsledku kúpy darčeka ocitnete na finančnom dne, dlhy budú postupne neplánovane narastať a sumy sa budú úročiť. 

Keď sa predsa rozhodnete požičať si, buďte veľmi obozretní, preverte si, od koho si financie požičiavate a aká je výška úroku. Nezabudnite si tiež prepočítať, o koľko sa Vaše mesačné náklady potrebou uhrádzania splátok zvýšia a či budete schopní ich uhrádzať. Ak nie, úverom a pôžičkám sa radšej vyvarujte a darujte Vašim blízkym úsmev a dobrú náladu. Lebo to je predsa to najdôležitejšie.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Najčítanejší články

Najnovšie články

Ďalšie články