Trestné právoTrestné oznámenie - kedy a ako ho podať

Trestné oznámenie – kedy a ako ho podať

Trestné oznámenie, kedy a ako ho podať? Toto je otázka, ktorá by nás v najlepšom prípade vôbec nemala trápiť. Ak ste si ju už ale položili, poďme sa pozrieť na to, čo to vlastne trestné oznámenie ako také je. Trestné oznámenia je oznámenie o tom, že bol spáchaný trestný čin. Podáva sa za účelom vyšetrenia daného trestného činu a za účelom začatia trestného konania. 

Kto môže, kedy sa môže a ako podať trestné oznámenie?

Ak sa zamýšľate, či aj vy môžete podať trestné oznámenie, je potrebné si uvedomiť, že ho môže podať ktokoľvek. Môžete ho podať v prípade, ak ste obeťou trestného činu, ako aj v prípade, ak sa dozviete, že niekto vo vašom okolí sa stal obeťou trestného činu, utrpel škodu alebo spáchal trestný čin. Trestné oznámenie môžete podať na ktorejkoľvek polícii, prokuratúre, alebo na ktoromkoľvek súde. Jednotlivé orgány (čiže polícia, prokuratúra a súdy) navzájom spolupracujú a v prípade potreby vaše oznámenie posunú ďalej, na orgán, ktorý sa ním bude bližšie zaoberať. Oznámenie je možné podať písomne (podľa vzoru), ústne do zápisnice, alebo aj elektronicky so zaručeným elektronickým podpisom. Takéto oznámenie musí obsahovať najmä opis skutku ktorý sa stal a vaše kontaktné údaje.

V prípade, ak ste obeťou trestného činu, tak aj opis škody, ktorá vám bola spôsobená spolu s informáciou, či si uplatňujete nárok na náhradu škody. Oznámenie nesmie byť anonymné, ale na vašu žiadosť v ňom policajt alebo prokurátor môže neuviesť údaje o vašej osobe. Následne začne polícia prešetrovať vaše oznámenie a zisťovať, aký skutok sa stal, jeho priebeh a okolnosti. Polícia taktiež zabezpečuje dôkazy týkajúce sa skutku. Vy nemáte povinnosť predkladať dôkazy, je to však vaše právo. Ak máte nejaké dôkazy k dispozícii (napríklad doklady, účtenky, SMS komunikáciu, fotografie, nahrávky) je vhodné, aby ste ich predložili, prípadne oznámili mená svedkov, ktorí videli alebo počuli čo sa stalo (alebo ich opísali, ak nepoznáte meno).

Máte podozrenie zo spáchania trestného činu a potrebujete pomoc s prípravou trestného oznámenia?

Trestné oznámenie

Môžete podať trestné oznámenie aj za skutky ako je ohováranie alebo vyhrážanie? 

Áno. Trestný zákon hovorí jasne, ak niekto oznámi nepravdivý údaj, ktorý môže  poškodiť vaše dobré meno, narušiť vaše rodinné vzťahy alebo vám inak znepríjemniť život, máte právo na zákonnú ochranu. Rovnako to platí aj pri slovnom alebo písanom vyhrážaní. Aj napriek tomu, že vám nebolo fyzicky ublížené ani nebol poškodený váš majetok, môžete podať oznámenie. Ak je takéto oznámenie oprávnené, páchateľ bude musieť prestať s takýmto konaním a s najväčšou pravdepodobnosťou sa vám bude musieť verejne ospravedlniť, alebo dostanete finančnú kompenzáciu za ujmu, ktorá vám bola spôsobená. Máte teda právo na to podať trestné oznámenie za ohováranie, ako aj trestné oznámenie za vyhrážanie.

Trestné oznámenie v zahraničí

Každá osoba, ktorá má trvalé bydlisko na Slovensku a bola poškodená trestným činom spáchaným v inom členskom štáte Európskej únie, je oprávnená podať trestné oznámenie na Slovensku, ak z hocijakého dôvodu nechce podať oznámenie v štáte, kde sa trestný čin stal. Ak sa trestný čin stal v krajine mimo Európskej únie, je najlepšie riešiť tresné oznámenie v danej krajine s príslušnými orgánmi, pretože medzinárodná komunikácia a spolupráca príslušných orgánov v rámci štátov mimo EÚ môže byť problematická.

Na webe Verdikto.sk nájdete tiež online právnu poradňu. Odpoveď na právny alebo daňový otázku dostanete do 24 hodín, a to len za čiastku 6 EUR. S akým typom otázok sme už pomohli tisícom klientov si môžete prečítať na našom blogu. Popri odborných článkov na najrôznejšie témy na blogu nájdete tiež reálnej situácie, ktorými sa advokáti v právnej poradni Verdikto zaoberali.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno tu

Najčítanejší články

Najnovšie články

Ďalšie články